Sağlık Sen Aydın Şube Başkanı Baki Karaer, ek ödeme uygulamasında yaşanan sorunlarla ilgili basın açıklamasında bulundu.
Karaer yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Pandemiyle mücadele kapsamındaki sağlık çalışanlarına, üçer aylık sürelerle yapılan ilave ek ödeme uygulamasında sorunlar yaşanmaya devam etmektedir.
Sorunların en başında ise ödemelerin zamanında yapılmaması gelmektedir.
Nitekim yeni yılın ilk haftasını geride bırakacak olmamıza rağmen Kasım ayı ilave ek ödemeleri hala yapılmamıştır.
Geçmişe dönük ödemeler verilmediği gibi devam eden süreye ilişkin de bir açıklama yapılmamıştır; ilave ek ödemede süre uzatılmasına gidilecek mi, gidilecekse ne kadar olacak, bunlar belirsiz…
Bu belirsizliği ve sessizliği anlamak ve hak vermek mümkün değildir. Sağlık çalışanları bir defa da önden açıklama yapılarak, önümüzdeki Şubat, Mart ve Nisan aylarını kapsayacak ilave ek ödemelerin bugünden duyurulmasını istiyor.
Ne yazık ki benzer gecikme, önceki üç aylık ödeme döneminde de yaşanmış; sağlık çalışanları yaşananları sorumsuzluk olarak değerlendirmiştir.
Kabul etmek gerekir ki bu durum, sağlık çalışanları arasında çok ciddi huzursuzluklara ve sorunlara yol açmıştır, açmaya da devam etmektedir.
Bu nedenle, salgınla mücadelenin hassasiyeti dikkate alınarak, ilave ek ödemeler Kasım ayı gözetilerek bir an önce yapılmalıdır.
Aynı şekilde ilave ek ödeme uygulamasının süresi de uzatılmalıdır çünkü pandemiyle mücadele tüm hızıyla devam etmektedir.
Mutlak surette gözetilmesi gereken bir diğer husus da ödemelerin hakkaniyetli bir şekilde yapılma zorunluluğudur.
Bunun da yolu, masa başı kalem oyunları yerine, saha gerçekliğinin dikkate alınmasından geçmektedir.
Meselelere sahadan bakıldığında, ilave ek ödeme uygulamasında bugüne kadar GİH ve YH sınıfında çalışanların göz ardı edildiği görülecektir. Sanki bu çalışanlar, pandemiyle mücadele edilen hastanelerde görev yapmıyorlar!
Sağlık çalışanlarının tamamı pandemiyle kahramanca mücadele etmektedir. Kimi yoğun bakım ünitelerinde kimi filyasyon görevlisi olarak sokaklarda, kimi hasta karşılıyor kimi de laboratuvar işlemleri yapıyor...
Buna karşın, ilave ek ödeme uygulamasından sınırlı sayıda çalışan yararlanıyor. Bu apaçık ayrımcılıktır, haksızlıktır. O nedenle de reddediyoruz.
Hayat kurtarmak için canlarını ortaya koyan sağlık çalışanlarına, günü kurtarma amaçlı yaklaşım sergilemek, çok büyük haksızlıktır, saygısızlıktır.
Yıllardır süre gelen bu yaklaşım neticesinde sağlık çalışanlarının aldığı ücretler her geçen gün erimiştir.
Öyle ki bir hemşire, bir zamanlar asgari ücretin iki katından daha fazla kazanıyordu. Oysa bugün bir hemşirenin maaşı ile asgari ücret arasında çok bir fark kalmamıştır. Buna karşın sağlık çalışanlarının üzerindeki yük ve sorumluluk her geçen gün artmıştır.
Sonuç olarak, sağlık hizmetleri çalışanıyla, alt yapısıyla bir bütündür ve sistemi ayakta tutan ise fedakâr çalışanlardır. Sorunlarına kayıtsız kalmak, görmezden gelmek ve ötelemek ise en başta yürütülen hizmetleri aksatır, sistemi yaralar.”